吴国

来自中文百科专业版
跳转至: 导航搜索

吴国,同名条目,分别指:

  1. 吴国(前12世纪-前473年),春秋中后期最强大的诸侯国之一。存在于长江下游地区的姬姓诸侯国,也称句吴。国境位于今苏南、浙北,太湖流域是吴国的核心。后吞并淮夷徐夷等小国而扩张到今苏皖两省全境、浙中北、赣东北地区。国都前期位于梅里(今无锡梅村),后期位于吴(今苏州),在吴王阖闾夫差时达到鼎盛。前473年,越王勾践复仇吞并吴国。
  2. 吴国(222-280年),史称孙吴东吴三国时期的魏、蜀、吴三国之一。由孙权建立的政权。都建业(今江苏南京)。孙权以其地古为吴国,而封为“吴王”,国号以此得名。所统治地区古称江东,因此又称为“东吴”,以皇室姓孙,又名“孙吴”。据有今福建、广东、广西、湖南的广大地区。咸宁五年(279)冬,晋军出兵分五道攻吴,而以益州水师为兵出峡顺流,于太康元年(280)三月攻下建业,孙皓降,吴国亡。
  3. 吴国晋朝郡一级的封国,隶属朝廷(晋朝),吴国范畴是原吴郡所在地。西晋时吴国仅一任吴王,东晋时也是一任吴王。
  4. 南吴(902-937年),五代十国之一。为杨行密所建,又称杨吴,亦称南吴,弘农,淮南。都广陵(即扬州,今属江苏),称江都府。盛时疆域约为今江西全省及江苏、安徽、湖北的一部分。吴天祚三年(937年)宰相徐知诰废杨溥,建立南唐。吴国共历4主,30年。
  5. 吴国(1364-1368年),朱元璋在中国东南地区建立的政权,是明朝的前身。1364年元旦,朱元璋在南京称王,南京属孙权的吴地,因1363年张士诚早已自立为吴王,故历史上称张士诚为东吴,朱元璋为西吴。